Vrije dagen 2017 – Het complete overzicht

1400
Vrije dagen 2017

Ieder jaar heeft een aantal vrije- en officiële feestdagen. Voor lang niet iedereen is duidelijk op welke dagen in 2017 je vrij bent. Daarom heeft Smartnote een overzicht gemaakt van alle feestdagen en weet je precies op welke dagen in 2017 je tijd hebt om iets leuks te ondernemen.

Overzicht van de vrije dagen en feestdagen in 2017.

Feestdag Datum Dag Week
Nieuwjaarsdag 2017 Ben ik vrij op Nieuwjaarsdag?  1-1-17  Zondag  52
Goede vrijdag 2017 Ben ik vrij op Goede Vrijdag?  14-4-17  Vrijdag  15
1e Paasdag 2017 Ben ik vrij op 1e Paasdag?  16-4-17  Zondag  15
2e Paasdag 2017 Ben ik vrij op 2e Paasdag?  17-4-17  Maandag  16
Koningsdag 2017 Ben ik vrij op Koningsdag?  27-4-17  Donderdag  17
Bevrijdingsdag 2017 Ben ik vrij op Bevrijdingsdag? 5-5-17  Vrijdag 18
Hemelvaartsdag 2017 Ben ik vrij op Hemelvaartsdag?  25-5-17  Donderdag  21
1e Pinksterdag 2017 Ben ik vrij op 1e Pinksterdag?  4-6-17  Zondag  22
2e Pinksterdag 2017 Ben ik vrij op 2e Pinksterdag?  5-6-17  Maandag  23
1e Kerstdag 2017 Ben ik vrij op 1e kerstdag?  25-12-17  Maandag  52
2e Kerstdag 2017 Ben ik vrij op 2e kerstdag?  26-12-17  Dinsdag  52
Oudejaarsdag 2017 Ben ik vrij op Oudejaarsdag?  31-12-17  Zondag  52

Vrije dagen 2017

Bekijk hieronder de vrije dagen en feestdagen van dit jaar. Per dag staat aangegeven of je vrij bent.

Nieuwjaarsdag 2017

Nieuwjaarsdag is een officiële feestdag en viel dit jaar op een zondag. Het is de dag waarop men elkaar een gelukkig nieuwjaar wenst. Daarnaast is het voor veel mensen het startpunt voor verandering. Met goede voornemens zoals afvallen of meer sporten beginnen veel Nederlander het nieuwe jaar.

Een activiteit die steeds populairder wordt op Nieuwjaarsdag is de Nieuwjaarsduik. Veel mensen weten geen betere manier om het nieuw jaar in te luiden. De grootste nieuwjaarsduik vindt overigens ieder jaar plaats in Scheveningen.

Is Nieuwjaarsdag een vrije dag?

Nieuwjaarsdag is de eerste officiële vrije dag van het jaar. De meeste Nederlanders zijn dan ook op 1 januari vrij. Ben je werkzaam in het bedrijfsleven of voor de overheid, dan ben je vrijwel altijd vrij.

Werk je in de horeca of in de gezondheidszorg, dan heb je niet altijd een vrije dag. Twijfel je of je deze dag thuis mag blijven? Bekijk dan wat er in de CAO staat beschreven, of vraag het aan je leidinggevende.

Goede vrijdag 2017

Op Goede Vrijdag is niet iedereen in Nederland vrij. Deze dag staat bekend als een officiële feestdag, maar mensen in loondienst moeten meestal gewoon werken. Dit jaar valt Goede Vrijdag op 14 april.

Goede vrijdag is de dag waarop de kruisiging van Jezus Christus wordt herdacht. De naam Goede Vrijdag lijkt vreemd gekozen. Maar in de kerk wordt de dood van Jezus gezien als een offer voor de zonden van anderen. Deze dag staat ook voor de verlossing van de zonden en de overwinning op de satan.

Is goede vrijdag een vrije dag?

Dit is per situatie verschillend. Op Goede Vrijdag is niet iedereen in Nederland vrij. Deze dag staat bekend als een officiële feestdag, maar mensen in loondienst moeten vaak gewoon werken.

Ga je naar school of ben je ouder van een schoolgaand kind? Op Goede Vrijdag zijn vrijwel alle scholen gesloten. Twijfel je hierover, vraag dit dan voor de zekerheid na op school.

1e Paasdag

Eerste Paasdag valt ieder jaar op een zondag. Het is de eerste dag van twee feestdagen waar altijd veel activiteiten plaatsvinden. Zo zijn er verschillende Paasmarkten, festivals en Paasvuren. Ook is het de dag waarop de Paus traditiegetrouw in Rome een toespraak houdt waarin hij iedereen een fijn Paasfeest toewenst.

Is 1e Paasdag een vrije dag?

Omdat 1e Paasdag altijd op een zondag valt zijn mensen die werkzaam zijn in het bedrijfsleven en overheidsinstellingen altijd vrij. Scholen zijn dan uiteraard ook gesloten.

Voor personen die werken in de horeca of gezondheidszorg (bijv. ziekenhuizen), is dit niet een vrije dag. Helaas moet er in deze sectoren vaak gewoon worden gewerkt, net als bij de andere feestdagen.

2e Paasdag

Pasen is een Christelijk feest. Deze 2e paasdag valt altijd op een maandag en is een officiële feestdag. Tijdens Pasen vieren we de wederopstanding van Jezus Christus.

Is 2e Paasdag een vrije dag?

Alle overheidsinstellingen en scholen zijn gesloten op 2e paasdag. Ook de meeste  bedrijven blijven op Paasmaandag dicht. Maandag 17 april kun je als vrije dag in je agenda zetten, tenzij je werkzaam bent in de horeca of gezondheidszorg. In deze sectoren moet wel gewoon gewerkt worden.

Ben je niet zeker of je een vrije dag hebt op 2e Paasdag? Pak dan je arbeidsovereenkomst of CAO erbij om dit te controleren.

Paasmaandag

Koningsdag

Op Koningsdag vieren we in Nederland de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Koningsdag wordt sinds 2014 gevierd op 27 april. In de jaren ervoor vierden we Koninginnedag in plaats van Koningsdag. In 2017 valt deze officiële feestdag op een donderdag.

Is Koningsdag een vrije dag?

Omdat dit een officiële feestdag is, zullen mensen werkzaam voor overheidsinstellingen en vrijwel alle bedrijven een vrije dag hebben. Ook scholen blijven op Koningsdag gesloten.

Voor de horeca is dit één van de topdagen van het jaar. Daarom moeten de meeste werknemers in deze sector gewoon werken. Ook voor mensen met een baan in de zorg is dit niet altijd een vrije dag.

In je arbeidscontract of CAO staat aangegeven of je vrij bent op Koningsdag. Weet je het niet zeker, controleer het dan voor de zekerheid.

Bevrijdingsdag

Op bevrijdingsdag vieren we het einde van de Tweede Wereldoorlog, die in 1945 ten einde kwam. In heel Nederland zijn veel festiviteiten en wordt stilgestaan bij het thema vrijheid. De bevrijdingsfestivals vind je vooral in de grotere steden. Deze zijn veelal gratis te bezoeken en door o.a. optredens van bekende artiesten een echte trekpleister. Bevrijdingsdag valt ieder jaar op 5 mei. Het is een traditie om de Nederlandse vlag van ’s morgens vroeg tot in de avond buiten te hangen.

Is Bevrijdingsdag een vrije dag?

Bevrijdingsdag is een officiële feestdag. Dit betekend overigens niet dat je automatisch een vrije dag hebt. Ben je student, dan ben je zeer waarschijnlijk vrij. Bijna alle scholen zijn gesloten op deze dag. Ook ambtenaren hebben net als studenten op 5 mei een vrije dag.

Voor personen die in loondienst zijn bij een bedrijf geldt bevrijdingsdag vaak als een normale werkdag. Er zijn wel meerdere CAO’s waarbij werknemers 1 keer in de 5 jaar vrij zijn. In dat geval wordt je gewoon doorbetaald. De eerstvolgende keer dat werknemers via deze regeling een vrije dag hebben is in het jaar 2020.

Bevrijdingsdag 2017

Hemelvaartsdag

Met Hemelvaart wordt herdacht dat Jezus is opgevaren naar God. Hemelvaartsdag is ieder jaar op een donderdag. Het is een officiële feestdag. In Nederland zijn op Hemelvaartsdag ambtenaren, scholieren en werknemers over het algemeen vrij.

Is Hemelvaartsdag een vrije dag?

Werknemers in loondienst zijn over het algemeen vrij op Hemelvaartsdag. Ook de scholen zijn gesloten, waardoor studenten en scholieren uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs vrij zijn.

Weet je niet zeker of Hemelvaart in 2017 voor jou een vrije dag is? Kijk dan in je contract of CAO. Hier staat dit in vermeld.

1e Pinksterdag

Op eerste Pinksterdag herdenken we het neerdalen van de Heilige Geest over de apostelen. Eerste Pinksterdag is altijd 10 dagen na Hemelvaartsdag. Dit jaar is deze feestdag op zondag 4 juni.

Is 1e Pinksterdag een vrije dag?

Eerste Pinksterdag is voor mensen die werkzaam zijn voor de overheid en in het bedrijfsleven een vrije dag. Ook basisscholen en studenten van het voortgezet onderwijs zijn vrij.

Voor personeel in de zorgsector en horeca is dit niet automatisch een vrije dag. Vraag bij je baas na of je tijdens 1e Pinksterdag moet werken.

2e Pinksterdag

Tweede Pinksterdag is in vrijwel alle Europese landen een vrije dag. In 2017 valt 2e Pinksterdag op maandag 5 juni. Op deze dag zijn er ook festivals, zoals bijvoorbeeld muziekfestival Pinkpop in Landgraaf.

Is 2e Pinksterdag een vrije dag?

Tijdens Tweede Pinksterdag blijven overheidsinstellingen en bedrijven gesloten. Ook scholen zijn dicht tijdens deze feestdag. Ben je niet zeker of je deze dag vrij bent? Bekijk dan je contract of CAO om dit te controleren.

1e Kerstdag

Eerste kerstdag valt dit jaar op een maandag en wordt gevierd op 25 december. Het is de dag waarop de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. Over het algemeen gaat men vaak samen  met familie uitgebreid eten, waarbij het gourmetten erg populair is.

Is 1e Kerstdag een vrije dag?

Ben je werkzaam in het bedrijfsleven of voor een overheidsinstelling? Dan heb je het goed bekeken. Want op eerste kerstdag ben je dan vrij. Ook scholen zijn op deze feestdag gesloten.

Eerste kerstdag is dan een officiële feestdag, toch kan het voorkomen dat je moet werken. Bijvoorbeeld als je werkzaam bent in de zorg of horeca. Kijk daarom altijd in je CAO of je vrij bent.

Tweede Kerstdag

2e Kerstdag

Op dinsdag 26 december vieren we 2e kerstdag. Met kerst bezoeken Nederlanders vaak familie om gezamenlijk deze feestdag te vieren. Sinds enkele jaren wordt deze feestdag ook steeds vaker gebruikt voor het geven van cadeaus, zoals ook gebeurt met Sinterklaas.

Is 2e Kerstdag een vrije dag?

Net als bij eerste Kerstdag zijn alle overheidsinstellingen en bedrijven gesloten. Zit je nog op school? Ook dan ben je vrij!

Werk je in een ziekenhuis of in de horeca, dan moet je mogelijk wel werken.

Oudejaarsdag

Op 31 december wordt de laatste dag van het jaar gevierd. Samen met nieuwjaarsdag noemt men dit ook wel oud en nieuw. Op oudejaarsdag zijn in het noorden en oosten van Nederland sommige mensen aan het carbidschieten. Met carbid wordt de deksel of een bal van een melkbus geschoten, waarbij een harde knal volgt.

In de avond bezoeken we vaak familie en vrienden om het oude jaar mee af te sluiten en op het nieuwe jaar te toosten. Hierbij is het een traditie om oliebollen en appelflappen te eten. Rond middernacht steekt men bovendien vuurwerk af om kwade geesten te verdrijven. Ook zijn er op Oudejaarsavond veel feesten die tot diep in de nacht doorgaan.

Is Oudejaarsdag een vrije dag?

Oudejaarsdag is geen officiële vrije dag. Je bent waarschijnlijk dus niet vrij omdat het een gewone werkdag is.

Reacties