Zo kun je iedere kapotte rits repareren

248701

De rits wordt al sinds 1893 gebruikt voor het afsluiten en dichtdoen van je tas, jas, vest en laarzen. In de meeste gevallen werkt dit geweldig, maar na verloop van tijd gaat ook een rits kapot. Gelukkig is een rits repareren niet moeilijk, als je maar weet hoe het werkt.

Als je één van deze problemen hebt, kun je het met deze tips oplossen.

Rits zit vast

Als een rits vast zit heb je waarschijnlijk snel de neiging om het kledingstuk niet meer te dragen. Zonde, want dit probleem kan eenvoudig worden verholpen.

Probeer eerst met een potlood te wrijven over de schakels waar de rits vastloopt. Het grafiet dat vanaf het potlood op de schakels komt werkt als het perfecte smeermiddel.

Blijft de ritssluiting nog steeds vastzitten? Dan zijn er nog een aantal andere middeltjes die vrijwel iedereen in huis heeft. Je kunt voor deze klus namelijk ook: zeep, vaseline of een kaars gebruiken.

Tanden rits sluiten niet aan

Een andere veel voorkomende oorzaak van een niet sluitende rits, zijn tanden die niet goed op elkaar aansluiten. Hierdoor is het voor de ritsglijder moeilijk om goed te werken.

Een rits repareren met dit probleem kan vrij eenvoudig. Controleer eerst welke schakels afwijken. Deze druk je weer op z’n plaats met een tang. Als alle afwijkende schakels weer recht zitten, moet de rits weer normaal openen en sluiten.

Nog steeds problemen? Controleer dan ook of er draad of stof tussen de schakels zit. Nadat dit is verwijderd zal de rits beter sluiten.

Rits repareren – glijder kapot

Heb je een glijder die niet meer goed werkt, dan kun je deze vervangen voor een nieuwe. Met een tang knip je de oude glijder eenvoudig van de rits. Vervolgens schuif je de nieuwe glijder makkelijk op de tanden. Weet je niet hoe dit moet? In de video wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen.

Rits repareren

Rits gaat steeds open

Sommige ritsen weigeren om dicht te blijven. Vooral bij kledingstukken die al langere tijd meegaan komt dit voor. Als een rits dan naar beneden glijd kan dit erg vervelend zijn.

Je wilt niet de hele dag controleren of de broekrits nog gesloten is. Om gênante momenten voor te zijn, kun je het volgende doen. Haal een sleutelbosring door de ritsglijder en zet deze vast aan de broekknoop.

Heb je nog kledingstukken liggen met een kapotte rits. Repareer ze dan met de bovenstaande tips. Want iedereen kan een rits repareren!

Vond je dit een nuttig artikel? Vergeet dan niet om het te delen met je vrienden of hieronder even een reactie achter te laten.

Reacties