Persoonlijke bio schrijven

2179

Een korte bio staat voor wie je bent en wat je doet. Een goede biografie wordt steeds belangrijker omdat je hier de mogelijkheid hebt jezelf te onderscheiden. Lezers krijgen daarnaast een beeld van de schrijver of persoon.

Een biografie kan gebruikt worden voor een sollicitatie, social media, onder een artikel of bij het schrijven van een gastartikel.

Waarschijnlijk wil je een persoonlijke bio schrijven maar weet je niet waar je moet beginnen. Met deze tips en voorbeelden helpen we jou de perfecte bio te schrijven.

 

1. Wat is je doel?

Waarom schrijf je de bio? Wat wil je ermee bereiken? Denk na wie de lezers zijn en wat voor beeld ze van jou moeten krijgen. Zo kun je beter bepalen of je humor kunt gebruiken of formeel moet blijven.

2. Schrijf in de derde persoon

Schrijf je biografie alsof het over jou is geschreven. Dat klinkt vreemd, maar is het zeker niet. Een boekcover met tekst over de auteur is meestal in derde persoon. Terwijl de auteur dit waarschijnlijk zelf heeft geschreven. Kies ervoor om niet te schrijven “Ik heb vijf jaar marketing ervaring en beheers Photoshop”, maar schrijf “Marco heeft vijf jaar marketing ervaring en hij beheerst Photoshop”.

3. Schrijf kort en krachtig

Niet onbelangrijk! Schrijf kort en krachtig. Niemand zit te wachten op een lang verhaal, ook al valt er zoveel over jezelf te vertellen. Zorg dat je beknopt schrijft en overbodige zaken vooral weglaat. Beperk de biografie tot waar je echt goed in bent.

4. Contact

Een biografie is de manier om in contact met iemand te komen. Plaats daarom aan het eind altijd contactinformatie zoals e-mail of een LinkedIn profiel. Door een hyperlink te gebruiken blijft de tekst clean en kun je rechtstreeks naar de juiste informatie linken.

5. Vraag vrienden

Vraag je vrienden en familie om je bio te beoordelen voor je het ergens online plaatst. Vaak hebben juist de personen die dicht bij je staan bruikzame tips. Luister hier naar en probeer je bio vervolgens te perfectioneren.

Is het nodig om een persoonlijke bio te schrijven?

Jazeker! Niet voor niets ben je op deze pagina terecht gekomen. Met name voor ondernemers is het van groot belang om een netwerk op te bouwen. Zonder netwerk is het nagenoeg onmogelijk een succesvol bedrijf te runnen.

Met social media kun je snel een netwerk opbouwen. Bovendien kun je het gesprek aan gaan met ‘toekomstige’ klanten en aan relaties werken.

Een goede bio wordt steeds belangrijker. Het helpt om jezelf te verkopen en als merk te presenteren. Met de bovenstaande tips hopen we te hebben geholpen. Heb je nog toevoegingen of andere ideeën over het schrijven van een biografie, laat het ons weten.

Reacties