Leer wijn proeven in 4 stappen

1284

Wijn proeven doet iedereen op zijn of haar eigen manier. De één nipt aan het wijnglas, terwijl de ander eerst uitgebreid walst en daarna een grote slok neemt. Over de vraag of een wijn lekker is zijn meningen altijd verdeeld. Want smaak is een persoonlijk iets.

Wij leggen in 4 stappen uit wat belangrijk is bij het wijn proeven. Probeer deze stappen aan te houden om optimaal te genieten van je wijnen.

1. Het wijnglas

Voor je kunt beginnen met het proeven zorg je dat het gereedschap in orde is. Want een goede voorbereiding is het halve werk! Te beginnen met het kiezen van een wijnglas. Voor iedere wijn is een eigen optimale glasvorm. Een belangrijk punt is dat het glas een steel heeft met voldoende lengte. De steel zorgt ervoor dat je het glas niet aan hoeft te raken. Zo zal de wijn niet opwarmen en komen er geen vingerafdrukken op het glas.

Zorg er bij de aanschaf van wijnglazen voor dat je daarnaast om de volgende zaken denkt.

  • Een wijnglas moet altijd helder zijn, zo kun je de wijn goed bekijken en beoordelen.
  • Kies altijd een wijnglas met een ruime kelk, die aan de bovenkant iets smaller is dan de onderzijde.

2. Bekijk de wijn

Helaas, het wijn proeven begint vast niet zoals je had verwacht. De eerst stap is kijken!

De wijnkleur geeft veel informatie over een wijn. Zo zegt de kleur iets over de leeftijd en de druifsoort die is gebruikt.

Donkerrood, lichtrood, bordeauxrood of zelfs paarsrood. Geen één van deze kleuren is per definitie goed of fout. Wel kun je stellen dat donkere wijnen over het algemeen zwaarder zijn.

Zo is een goede bordeaux wat steviger dan een lichtrode wijn, die vaak wat fruitiger van smaak is. Dus voor je aan een glas wijn begint bekijk je altijd de kleur. Door dit iedere keer voor het proeven te doen, zal je vanzelf verschillen gaan herkennen.

3. Ruiken van de wijn

Voor je aan de wijn gaat ruiken heb je de wijnkleur al bekeken. Naast kleur geeft ook de geur veel informatie prijs over de wijn. Begin met het walsen (voorzichtig ronddraaien) van het glas.

Wat je ruikt is persoonlijk. Zo kun je fruitige, bloemige, maar ook kruidige en aardse tonen ruiken.

Als de geur van de wijn je bevalt, zul je de wijn waarschijnlijk ook lekker vinden. Je neus heeft namelijk veel invloed op je smaak.

4. Wijn proeven

Neem een slok wijn en laat dit door de mondholte rollen. Zuig vervolgens wat lucht naar binnen, dit noemt men slurpen. Het slurpen is misschien niet wat je gewoonlijk doet als je iets drinkt, maar het is erg belangrijk. Je zult smaken hierdoor namelijk veel beter kunnen proeven.

Of je de wijn doorslikt of uitspuugt mag je zelf bepalen. Wil je op een avond twee verschillende wijnen proeven, dan kun je ze uiteraard gerust opdrinken. Ben je op een wijnproeverij, dan is het mogelijk verstandiger om de wijn uit te spugen.

Wil je meerdere wijnen proeven, zorg dan voor water of brood om de smaak te neutraliseren.

Doe dit niet met kaas. Want kaas heeft over het algemeen een te sterke smaak en geur. Bij een wijnproeverij proef je vaak veel verschillende wijnen. Neem altijd water of brood tussen de wijnen, anders is het niet mogelijk om smaken goed te beoordelen.

Als laatste is de duur en kwaliteit van de afdronk belangrijk. Dit houdt in hoelang de smaken in je mond blijven hangen. Een goedkopere wijn heeft vaak een korte afdronk. Terwijl een kwalitatief hoogstaande wijn een langere afdronk heeft, waardoor je langer van een slok wijn kunt genieten.

Met deze tips kun je meer gaan genieten van het drinken van wijn. Lees ook ons artikel: zo kun je het beste een geopende fles wijn bewaren.

Reacties