Kaarsvet verwijderen; met deze tips doe je het eenvoudig en snel!

18943
Kaarsvet verwijderen

Hoe kaarsvet verwijderen? Dat is wat veel mensen zich afvragen als kaarsvet op bijvoorbeeld je kleding, de stenen vloer of houten tafel is gekomen. Kaarsvet verwijderen kan moeilijk en tijdrovend zijn. Maar dat is zeker niet het geval als je de onderstaande tips en tricks gebruikt!

Kaarsvet uit kleding

Misschien gaat het tegen je instinct in, maar laat kaarsvet eerst drogen voor je het verwijdert uit stoffen en kleding. De vlekken zijn namelijk makkelijker te verwijderen als ze zijn opgedroogd.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat je heet kaarsvet verder verpreidt wanneer je deze probeert weg te halen. Vind je het drogen te lang duren? Dan kun je ook een ijsklontje op het kaarsvet leggen of het kledingstuk even in de vriezer doen. Dit versnelt het droogproces.

Schraap nu het ergste kaarsvet weg met een stomp mes of ander voorwerp die de stof niet kan beschadigen. Je kunt hier ook een theelepeltje voor gebruiken of een pinpas. Nu is het grootste deel van de vlek weg en kun je met warmte het laatste kaarsvet verwijderen uit kleding.

De laatste vlekken uit je kleding halen is eenvoudig. Leg meerdere lagen keukenpapier op de vlek en zet hier een warm strijkijzer bovenop. Door de warmte zal het kaarsvet in het keukenpapier trekken.

Door het papier regelmatig te verplaatsen, kan vrijwel alles worden opgenomen. De eventuele restantanten kaarsvet verwijder je door de kleding in een bak warm water te doen.

Kaarsvet verwijderen van glas

Kaarsvet verwijderen van glas

Heb je kaarsvet op een glazen tafel laten vallen. Probeer de vlek eerst te verwijderen met een spons en heet water. In de meeste gevallen kun je zo de spons het kaarsvet op laten nemen.

Blijft er nog kaarsvet op het glas zitten, dan schraap je dit er eenvoudig af met een scheermesje of een ruitenkrabber. Doe dit wel voorzichtig. Want je wilt geen krassen maken op de glazen tafel.

Tip: gebruik voor het afschrapen van kaarsvet geen zakmes. Door het ronde lemmet krijg je eerder krassen in het glas.

Kaarsvet verwijderen van hout

Kaarsvet zorgt vaak voor lelijke vlekken in hout. Dit komt omdat hout een relatief zacht materiaal is dat eenvoudig vet opneemt. Wil je kaarsvet verwijderen, doe dit dan zo snel mogelijk.

Als het kaarsvet nog vloeibaar is kun je het grootste deel met een keukenrol of doek opnemen. Blijf er nog hard kaarsvet achter? Verwijder dit dan door de föhn erop te zetten. Dit zorgt dat het laatste kaarsvet vloeibaar wordt. Dep met het keukenpapier of je doek de vlek schoon.

In sommige gevallen is het kaarsvet toch al te ver in het hout getrokken. Erg vervelend, maar met een fijn schuurpapiertje is het hout op te schuren.

Kaarsvet verwijderen van glas

Kaarshouders zitten vaak onder het kaarsvet. De resten zitten na het afbranden van een kaars op de bodem en zelf aan de zijkant van de kaarshouder. Je kunt kaarsvet gelukkig eenvoudig van glas verwijderen door het te bevriezen op te smelten.

Als kaarsvet wordt bevroren zal het samen gaan trekken. Hierdoor komt het los van het glas en kun je het makkelijker verwijderen. Belangrijk is dat de kaarshouder eerst is afgekoeld naar kamertemperatuur voor deze in de vriezer wordt geplaatst. Wacht een uur en schraap daarna met een stomp mes al het kaarsvet weg.

Een kaarshouder kun je ook volgieten met kokend water. Het meeste kaarsvet laat direct los en begint te drijven. Na ongeveer 15 minuten kun je met je vinger deze resten uit het water halen. Giet daarna de kaarshouder leeg en verwijder de laatste aanslag met een keukenpapier.

Kaarsvet op glas

Kaarsvet verwijderen van steen

Kaarsen zorgen voor sfeer in huis. Maar wanneer er kaarsvet op je stenen vloer valt zit je daar nooit op te wachten. Gelukkig kun je met wasbenzine het kaarsvet gemakkelijk van de vloer verwijderen.

Heb je zelf ook nog een handige tip die we hier zijn vergeten? Stuur ons dan even een berichtje. Misschien voegen we de tip dan wel toe aan deze pagina.

 

Reacties